#Blog: ”Het voedselsysteem”

Voedsel verspilling en daling voedingswaardes

Op 1 november 2017 was ik bij de lezing van Akkeliene Postema over de “voedseltransitie naar een duurzamer voedselsysteem”. Wereldwijd gooien wij: consumenten, producenten, horeca ect. nog altijd een derde van ons voedsel weg. Daarnaast zijn de afgelopen jaren de voedingswaarden van groenten en fruit sterk afgenomen. Door een aantal ervaringen was ik de nieuwe wegen al ingeslagen.

Kilo’s voedsel

De afgelopen jaren heb ik zelf een transitie ondergaan in relatie tot voeding. Ik nam ontslag bij het bedrijf waar ik kilo’s voedsel door mijn handen verplicht moest weggooien. Ik kon niet langer aanzien hoe ik de hele dag hard werkte voor een minimumloon om vervolgens aan het einde van de dag kilo’s voedsel weg te gooien. Het vrat aan mij, hoe kon ik dat nou doen? Maandenlang nam ik er foto’s van, ik schreef het op. Het voelde niet langer goed. Ik deed dit niet uit vrije wil, maar omdat het van het systeem moest. Verschrikkelijk vond ik dat, ik gooide een salaris in de prullenbak.

Oorsprong van voedsel

Een aantal jaren lees ik al verpakkingen, ik wil weten waar mijn voedsel vandaan komt. Het liefst haal ik het nog op, zoals bijvoorbeeld de meel van de Korenmolen Wilhelmina. Mensen vinden het gek dat ik dat op die manier doe. Ik  maak een eetschema en een boodschappen lijstje, zorgvuldig. Ik kies mijn voedsel doordacht en bewust. Door gedisciplineerd te werk te gaan gooi eigenlijk nooit wat weg.

Afval wegen

Afbeeldingsresultaat voor afval weegschaalHet afgelopen jaar heb ik een tijdje meegedaan aan het project 100-100 van de Gemeente Groningen. Weken lang woog ik wat ik weggooide. De conclusie werd zichtbaar, 450 gram afval in de week! Onze container is maar voor een derde gevuld, met nagenoeg alleen maar plastic afval. Waarop ik besloot een brief te schrijven naar de gemeente Groningen. Ik betaal afvalstoffenheffing voor iets wat ik helemaal niet gebruik, ik ga zo bewust om met mijn voeding dat ik nagenoeg niks weggooi. De gemeente reageerde “dit is nou eenmaal ons systeem ‘.
Belachelijk, ik moet net zoveel betalen als iemand die er niet eens aan denkt.

Zelf een dier slachten

Ik wil nog een aantal stappen zetten in de voedseltransitie.  Zo wil ik ooit voedsel zelf verbouwen en ook een dier zelf slachten. Daarnaast zou ik andere mensen willen begeleiden in de leefwijze.

Mischa Top

#sportpowerfood #bewustkeuzes #voeding #gezond #gezondelijfstyle #voedseltransitie #letsGro
Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *