#blog: #vegan

Ik eet plantaardig, niet iedere dag. Ik eet het omdat ik denk dat het goed is!

Dus: sojabonen, tofu en salades.

Ik ontmoette weleens een veganist, iemand die zijn huidige levensstijl zo heeft ingericht met voeding alleen maar afkomstig van planten.  Ze zag er niet bepaald gezond uit. Vorige week heb ik een lezing bijgewoond wat ging over onze milieu in combinatie met voedseltransitie. Ik zie vegan recepten voorbijkomen, ik ben benieuwd. Wat is dit precies is? Ik wil weten in hoeverre mijn levensstijl aansluit bij deze beweging? Of juist totaal niet.

Ik ga op onderzoek uit en wil kijken in hoeverre de levensstijl veganisme bijdraagt aan mijn gezondheid.

Wat is veganisme?

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme: is veganisme een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar- wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.
Een veganist is dus iemand die alleen maar voeding eet afkomstig van een plant. Het voedingscentrum schrijft hierover:

‘een veganist is iemand die helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren eet’.

Veganisme

In mijn stuk over veganisme zal ik me met name richten op veganisme in combinatie met voeding. Wat gelijk opvalt dat je binnen het veganisme ook een aantal stromingen/ varianten kunt onderscheiden van mensen die het net even anders aanpakken, doorgaans zijn de volgende varianten te onderscheiden:

  • flexanisten: mensen die grotendeels plantaardig eten en af en toe vlees eten.
  • freegans: mensen die zich tegen verspilling in de consumptiemaatschappij keren. (Bruikbaar voedsel)
  • fruitarisme: deze mensen voeden zich alleen met fruit, groente, noten, graankorrels en pitten.

Veganistische levenswijze

Mensen die kiezen voor een levenswijze en zich daar volledig aan toe te weiden doen dat om een reden. Volgens de EVA, de vegetarische organisatie in België besluiten mensen die de veganistische levenswijze willen toe passen de volgende redenen:
Ten eerste staat de gezondheid centraal, een veganist eet doorgaans meer groente en fruit, verminderd de totale vet inname en eet meer vezels en mineralen.
Ten tweede speelt het milieu een grote rol. Het houden van dieren zorgt voor verhoging van het broeikaseffect, verlies aan biodiversiteit, watervervuiling en ontbossing.
Ten derde zorg en welzijn voor dieren: varkens, vissen, kippen en runderen.

Tot slot is het de zorg voor de medemens. Een plantaardig voedingspatroon is efficiënter en dus duurzamer op lange termijn.

Volgende keer schrijf ik over sport in combinatie met het veganisme.

Gaat dat samen?

Mischa Top

 

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: #recept: vegan groenteburger - heerlijk en eevoudig - SportPowerFood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.