#Blog: voedingsvezels (1)

#voedingsvezels (1)

#darmflora

Ik ben wat ik eet! Het wel -en wee over voeding!

Wie: de voedingsvezels

Volgens Doll 2016, werd lang geleden, zo’n 10.000 geleden door mensen gejaagd, voedsel werd verzameld. De mens ontwikkelde zich als landbouwers en ontdekte allerlei grasachtige gewassen met juiste voedingswaardes. Op vruchtbare grond werd de grassoort tarwe gekweekt. Vanaf de Middeleeuwen werd in Europa de tarwe en spelt verbouwd.

Het eten van vezels is volgens Kuipers, 2015 oergezond. Wij eten voedingsrijke voeding waaruit vezels bestaan. Als een vezel ons lichaam binnenkomt is deze meestal onverteerd in de dikke darm terecht en wordt deze weer uitgescheiden met de ontlasting. Doll 2016 spreek over zogenoemde ballasstoffen (vezels). De darmbacterie stort zich op de biologische stoffen en breekt ze af. De energie die vrijkomt geeft goede en cellen in het darmslijmvlies energie.

Positieve effecten uit onderzoek volgens Doll 2016:

  • De alvleesklier wordt ontlast met als gevolg minder snel vreetbuien;
  • Gifstoffen die ontstaan in de darmen, geven bij een snelle doorgang minder schade aan het darmslijmvlies;
  • Toename van volume van de ontlasting, gemiddeld 300/400 gram;
  • Geeft een verzadigd gevoel en heeft een langzame afname van koolhydraten;
  • De ballaststoffen laten zich goed mengen met vetten, zuren worden gebonden en de lever moet om nieuwe te produceren cholesterol afbreken.

Waar kan ik de vezels vinden en hoe kan ik ze onderscheiden?

Als je kijkt naar de voeding kan je ballasstoffen vinden in de buitenste schil van de graankorrel. Vezels zitten vind je terug in: groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Volgens food.info.net kunnen we voedingsvezels indelen in soorten:

  • Fermenteerbare vezels: Deze vezels zijn vaak visceus (=stroperig), waardoor de voedsel brei de verteringssnelheid vertraagt. Een voorbeeld hiervan is pectine in appels. Doordat deze vezels water vasthouden zorgen zij voor een zachte ontlasting.
  • Niet fermenteerbare vezels: Deze vezel wordt heel langzaam of niet gefermenteerd door de bacteriën in de dikke darm. Vooral producten als tarwe zemelen houden het water vast, hetgeen wat de ontlasting vergroot. Deze vezel vergroot door binding van water het volume van de maaginhoud en verkort de doorgang van het verteringsstelsel. Gevolg is een goede structuur van de poep!

De volgende keer schrijf ik over hoe wij de voedingsvezels eten!

 

Bronnen:

  • Doll. (2016). Een supergezonde darmflora met probiotica . Deltas.
  • Kuipers. (2015). Oergezond. Prometheus.
Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , , , , , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: #recept: heerlijke voedzame rode linzensoep - SportPowerFood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.