#Blog: #Voedingensport (1) de basis

#sportenvoeding

#balans #voedzaam #ontbijt #huisgemaakt #bouwstoffen #voedingsstoffen #energie #eiwitten #vetten #koolhydraten #vezels #mineralen #vocht #vitamines

Goede voeding levert een bijdrage aan sportprestaties. Een sporter moet uit voeding: bouwen, beschermen en brandstof kunnen leveren. Voeding en sport, de basis stap-voor-stap:

Geschiedenis

Onze voorouders en ouders hebben voor 1985 de basis voor onze sportvoeding gelegd. 1985 het bouwjaar! Na borstvoeding van de moeders, kregen wij bewegingsdrang. Vanuit de kruipfase konden wij al snel lopen en kort daarna gingen wij op sport! Op jonge leeftijd gaven onze moeders ons ‘sportvoeding’. Dit betekende ‘s ochtends een stevig ontbijt, in de pauzes van school een gevulde broodtrommel, voor de training een kleine snack en na de training een voedzame maaltijd. Alles huisgemaakt! De start van een goede basisvoeding en sport is daar.

Wat maakt voeding goede voeding voor een sporter?

Als een sporter veel van het lichaam vraagt, moet er voldoende worden ingestopt. Wat moet er dan worden ingestopt? Voor een sporter begint het allemaal bij goede basisvoeding. Kijkend naar:

1. Voedingsstoffen

FrieslandCampina institute (2016) spreekt dat het voor een sporter belangrijk is om te letten op de verhouding van de macro -en microvoedingsstoffen. De basisvoedingsstoffen bestaande uit: Macro: eiwitten, vetten en koolhydraten (de energieleveranciers). Micro: vitamines, mineralen, vezels, water en kruiden (zorgen voor vrijmaken van de energie uit de macrostoffen).

2. Hoeveelheid en verhouding

Een gebalanceerd voedingspatroon is belangrijk voor een sporter. De hoeveelheid voeding die nodig is, is per persoon verschillend en uniek. Gekeken wordt naar de behoefte aan energie die nodig is. Hierbij is de arbeids-rust verhouding van de sporter cruciaal. Het hogere doel van de sporter mee te nemen: energie die nodig is om te kunnen trainen, op gewicht blijven of behouden van de juiste lichaamssamenstelling.

3. Timing

Volgens het Voedingscentrum, 2017 is het van belang als sporter wanneer welke maaltijd wordt ingenomen. Om de training, wedstrijd of rustdag wordt het eten “getimed”. Met ‘timen’ wordt bedoeld hoe ver van te voren voor een inspanning wordt gegeten, op welk moment tijdens een inspanning wordt gegeten en wanneer en op welk moment na de inspanning wordt gegeten. Het timen moet zorgen voor een optimaal gevoel voor, tijdens of na de inspanning.

Timen van voeding op juiste moment zorgt voor:
  • gevoel van de energie die in balans is gedurende de inspanning;
  • bevorderd herstelvermogen voor volgende training;
  • zorgt voor een juiste concentratie en focus. Geconcludeerd kan worden dat door het timen van voedsel de sporter verder kan: bouwen, en brandstof kan leveren.

Volgende keer ga ik verder door op dit onderwerp en komt sport specifiek meer aanbod.

 

 

Bronnen:

  • Nederland, F. I. (2016). Sport & Voeding. Sport & Voeding, 5-16.
  • Voedingscentrum. (2017, Juli 6). Bewegen en sport. Den Haag, Zuid-Holland, Nederland.
Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.