#Blog: cacao-weetjes, ik eet wel eens een stukje chocolade

Cacao – weetjes

Ik eet weleens een stukje chocolade. Ik eet het omdat het goed is en omdat ik het lekker vind.

Vroeger, heel vroeger at ik wel eens een Mars of een Snicker, ik dacht dat het chocolade was. Nu weet ik wel beter als ik chocolade eet, eet ik dit alleen in pure vorm of gebruik ik rauwe cacao. Het hele proces van cacao boon tot hapklare chocolade passeert de revue.

Cacao heeft een rijke geschiedenis

Dit heerlijke lekkernij heeft alles mee. Het is onweerstaanbaar lekker en je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Eeuwenlang werd gedacht dat chocolade van de goden afkomstig was. De officiële naam voor de cacaoboom is ‘theobroma cacao’ wat betekend drank van de goden. Volgens strenge rituelen en volgens strikt receptuur alleen voor bijzondere gelegenheden. Tegenwoordig kunnen we op vele mogelijkheden van chocolade genieten, hoewel omgaan op een verantwoorde manier belangrijk is!

Cacao weetjes – geschiedenis

Illustratie Azteken

Illustratie Azteken

Volgens Côte d’or, 2006 was het de ontdekkingsreiziger Columbus die in zijn dagboek vertelde over zijn reis naar Amerika, over de Azteken met lange kano’s en over een bijzondere vrucht.

Het was vooral de manier waarop de Azteken de vrucht behandelden wat opvallend was. In die tijd golden de bonen als betaalmiddel in Midden- Amerika. De Azteken waren er gek op en maakten er een schuimende drank van, die ze xocolatl noemden. Het zou levenskracht geven en het was buitengewoon lekker. Het bleek een bittere smaak te hebben. De Spanjaarden lieten het er niet bij zitten en dachten dat je het drankje moest leren waarderen. Rond 1500 kwam de Spaanse ontdekkingsreiziger Cortés aan in Mexico. Hij ging al gauw opzoek naar wat de Azteken als kostbaar beschouwden, de cacaoboon. De Spanjaarden ontdekten als je suiker in plaats van peper toevoegde aan de cacao dat deze wel lekker was.

Na 1580 toen de magische cacaoboon in Europa bekend werd, schoten de plantages als paddenstoelen uit de grond. In het begin was chocolade alleen voor de allerrijksten, door de groei daalden de prijzen en werd het nu ook bereikbaar voor het gewone publiek. Tot voor kort ging men ervan uit dat al ver voor de Azteken de Maya’s 400 jaar na Chr. De eerste chocolade consumeerden. Wetenschappers hebben nu bewezen dat dit al meer dan 1000 jaar daarvoor het geval moet zijn geweest en dat chocolade in combinatie met mais, peper en honing gedronken werd.

Van boon tot lekkernij

Azmartinique

Azmartinique

De cacaovrucht heeft iets weg van een langwerpige pompoen.

Stevig ingepakt, in een dikke schil. Zitten er twintig tot zestig cacaobonen in. Als ze eenmaal rijp zijn kan de boon worden gegeten. In de verte smaken ze al iets naar chocolade.  De boon wordt geoogst en vervolgens vindt er fermentatie (gisting) plaats waardoor de boon nog meer smaak en kleur krijgt. Hierna wordt hij eventueel geroosterd (gebrand) en gemalen waardoor een cacaomassa ontstaat. Deze massa is de basis voor cacaopoeder of cacaoboter en wordt gebruikt voor het maken van o.a. chocoladerepen.

Volgende keer schrijf ik over de verschillende soorten chocolade.

#cacaopoeder #chocolade #puur #voeding #healthy #gezond #voedingscentrum #gezondsheidsnet #foodies #blog #sportpowerfood

 

Bronnen:

  1. Azmartinique. (sd). cacao. cacao. Azmartinique.
  2. CoteDor. (2006). Chocolade volgens Cote dór. Leiden: Krikke Special Books.
  3. wordpress, c. (2017, September 6). The Mixtec marriage of Lord Eight Deer and Lady Thirteen Serpent, who exchange a cup of chocolate. The History of Chocolate as an Aphrodisiac: Exploring the Marriage Rituals of Mayan and Aztec Culture. WordPress
Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *