#Blog: Vegan en Sport

In mijn vorige post gaf ik een recept op basis van plantaardige voeding, een vegan sport taart.

De afgelopen week heb ik producten gevonden die de vegan lijfstijl inhouden. Ik ben zeer tevreden. Het is goed gelukt, ik ben wederom een stuk bewuster geworden van de voeding die ik tot me neem. Hierover zal ik later een aantal recepten posten. Ik wil nog verder kijken en wil weten hoe vegan in relatie tot sport staat.

Energieleveranciers

Volgens Organic Athlete, 2017 is voeding meer dan voldoen aan de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen. Voeding betekent het uiterst complexe menselijke lichaam voorzien van al wat het nodig heeft om optimaal te werken als één systeem.

Meer energie!

Meer energie tijdens de trainingen, efficiënt recupereren, de gezondheid ondersteunen en een sportief lichaam, daar draait alles om.
Al eerder schreef ik over de grote drie energieleveranciers: koolhydraten (belangrijke brandstoffen), goede vetten en eiwitten (vernieuwing en verbetering van spierweefsel).

Veganisme

Veganisme, 2017 zegt dat volkoren granen, groenten en fruit ideale bronnen van koolhydraten en eiwitten; dus een dieet dat gebaseerd is op deze productgroepen bevat alle essentiële aminozuren (bouwstenen voor eiwitten), vitaminen, mineralen, antioxidanten allemaal nodig voor een sporter.

Het plantaardig eetpatroon is de beste keuze voor een sporter omdat het de juiste hoeveelheid eiwitten bevat. Dus zonder het nadeel van dierlijke vetten. Plantaardige voeding is ook in staat om voordelen voor de gezondheid te brengen. In de zowel op korte als op lange termijn (verlaging van de bloeddruk, van lichaamsvet en andere risicofactoren), waardoor de sporter een lange professionele sportcarrière kan behouden.

Bekende topsporters met een vegan lifestyle:

  • Carl Lewis: sprinter en verspringer
  • Martina Navratilova: tennisster

    Martina Navratilova

  • Dave Scott: triatleet

De vegan leefstijl is er een om nog verder te onderzoeken, ik ben al erachter gekomen dat er in mijn huidige eetpatroon dagen zijn dat ik prima met plantaardige voeding uit de voeten kan. Bovendien kan ik concluderen dat deze manier van leven naast de vele gezondheidsvoordelen ook draait om het leven op aarde, het is ook de ethische kant. Ik hou het voor dit moment hierbij, een stukje vlees gaat er nog altijd goed in, met mate.

Mischa Top
#vegan #healthyfood #healthy

Dave Scott

 

Bronnen:

  • Athlete, O. (2017, november 17). Organic Athlete. Opgehaald van Organic Athlete: https://www.scribd.com/user/3218593/OrganicAthlete
  • Vegenisme. (2017, november 16). Vegenisme. Opgehaald van Vegeanisme: https://www.veganisme.org/

 

 

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *